Startdocument.nl

Welkom bij StartDocument, de verzamelplaats voor de beste artikelen over Nederlandse websites. Wij publiceren regelmatig nieuwe content over websites, diensten en producten van webmasters die streven naar een hogere online zichtbaarheid bij de doelgroep. Het lezerspubliek van StartDocument is groot en gevarieerd en herbergt hierdoor voor elke branche wel een belangrijke doelgroep. Elk artikel resulteert bovendien in een betere vindbaarheid van een bedrijf in zoekmachines zoals Google. Bent u op zoek naar meer online exposure? Neem contact op via ons contactformulier.

Waar je op moet letten met een Private lease

Wat is een private lease?

Een auto leasen werd voornamelijk gedaan door zakenmensen. Dit is wanneer een auto niet van jou is, maar je er wel over beschikt. Je kunt het zien als een soort lenen. Het is dan ook niet gratis, maar vaak wel voordeliger. Veel leasemaatschappijen bieden nu ook het privé leasen aan, maar ook steeds meer gewone autodealers. Er is sinds 1 februari een Keurmerk Private Lease, zodat het voor de consumenten duidelijk is over wat een veilig, verantwoord en vertrouwd leaseproduct is. Buiten dat waarborgt het keurmerk door onder andere de Consumentenbond goedgekeurde, eerlijke voorwaarden, vereist het een compleet product, bescherming tegen te hoge financiële lasten en zekerheid bij klachten.

Hoeveel wordt er geleased?

Het leasen van een auto onder de ‘gewone consument’ wordt nog maar weinig gedaan, al wordt het steeds populairder. Volgens de VNA (Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen) rijden er in Nederland zo’n acht miljoen auto’s rond, waaronder 755.000 leaserijders. In 2009 was dit ‘slechts’ 703.000. Maar van deze 755.000, zijn er 36.000 private leaserijders. Er wordt dan ook verwacht dat deze groei wordt doorgezet naar 100.000 in 2020. De groei van het aantal lease auto’s is volgens de VNA vooral het gevolg van een aantrekkende economie en de toenemende populariteit van private leasen naast het zakelijke leasen van auto’s.

Wat kost het om een leaseauto te hebben?

Voor het leasen van een auto betaal je een vast bedrag per maand. Dit bedrag hangt uiteraard af van het type auto dat je wilt leasen, het aantal kilometers dat je erin rijdt en hoe lang je de auto wilt hebben. Dit is al mogelijk vanaf ongeveer 150 euro per maand. Hier zit bij inbegrepen de wegenbelasting, de verzekering en de afschrijving. Ook eventuele onderhoud en rente zitten in de prijs.

Is privé leasen goedkoper dan een nieuwe auto kopen?

Er is onderzocht dat het vrijwel altijd goedkoper is dan het kopen van een nieuwe auto. De goedkoopste opties vallen rond de 150 euro per maand. Hier kun je dan bijvoorbeeld 3 jaar in rijden en jaarlijks zo’n 15.000 kilometer. Als je zelf een auto koopt, dan kost dit al gauw 262 euro per maand. Natuurlijk hangt het af van de situatie en het type van de auto. In de meeste gevallen is het rijden van een tweedehands auto alsnog het goedkoopst. Soms zijn er ook uitzonderingen waar je met reclame op je auto kan rijden waardoor het leasen van een auto goedkoper wordt. Kijk bijvoorbeeld bij Mijndomeinauto.

Kun je je contract tussentijds veranderen en/of beëindigen?

Je kunt het contract ten allen tijden veranderen en beëindigen, maar hier zitten vaak kosten aan verbonden. Hierbij moet je uiteraard rekening houden met het type auto, maar vaak liggen de kosten tussen de 35% en de 40% van de resterende leasetermijnen. Ditzelfde geldt voor het veranderen van de hoeveelheid kilometers.

Wat gebeurt er als je schade rijdt?

Net als in een personenauto kan een leaseauto ook schade oplopen. De afhandeling hiervan ligt echter iets anders dan bij een gewone auto Er is een mogelijkheid om, tegen een maandelijks bedrag, de auto onder de naam van de leasemaatschappij te zetten. In dit geval zijn zij verantwoordelijk voor de auto. Hier geldt wel dat er een (vaak hoge) eigen risico moet worden betaald. Vaak is het bij kleine schades voordeliger om het zelf te laten herstellen in plaats van dit te claimen bij de leasemaatschappij. Maar lees hierbij altijd goed de voorwaarden door. Net als met schade aan een gewone auto bouw je met een leaseauto ook gewoon schadevrije jaren op. Bij sommige verzekeraars kun je een autoverzekering afsluiten zodat je bij het beëindigen van je leasecontract gewoon de opgebouwde schadevrije jaren mee kan nemen. Als die mogelijkheid er is, dan ontvang je daarvoor een leaseverklaring van de leasemaatschappij.

Wanneer wordt het aan te raden om privé te gaan leasen?

Het private leasen is vooral handig als je graag in een nieuwe auto wilt rijden maar daar geen geld voor hebt. Wel is het verstandig om goed op een rijtje te hebben hoeveel kilometers je ongeveer gaat rijden per jaar en hoe lang de lease auto wilt hebben. Dit is vooral omdat je anders, zoals eerder aangegeven, vast zit aan hoge kosten. Ook moet je goed je financiën op orde hebben, zodat je zeker weet dat je je dit kunt veroorloven, al kijken de meeste maatschappijen wel eerst of je kredietwaardig bent om te kunnen leasen. Desondanks is het wel slim om eerst goed de voorwaarden te lezen van de maatschappij, want niet iedere maatschappij is even betrouwbaar. Let daarom ook altijd op het Keurmerk Private leasen, zodat je weet altijd precies waar je aan toe bent.